Bemutatjuk a legújabb kompakt PLC-nket beépített Ethernet kapcsolattal

2012. április 25.

Az Omron a CP1L kompakt PLC család új verziójával jelentkezik 2012. május közepétől, amely alapfunkcióként biztosítja az Ethernet kommunikációt – mely korábban hagyományosan csak a nagyobb, moduláris PLC-kben állt rendelkezésre. A CP1L továbbfejlesztett verziója így megfelel az érzékelők és pozícióvezérlő eszközök széles skálájával való kapcsolat zökkenőmentes létrehozására, valamint a távoli elérés, az állapotfigyelés és az adatnaplózás lehetőségét megteremtő, kompakt PLC-kkel szemben napjainkban támasztott gépvezérlés követelményeit is teljesíti.

Beépített Ethernet kapcsolat Socket Service funkcióval

A CP1L beágyazott Ethernet portja programozásra és kommunikációra egyaránt használható, továbbá programozható kapcsolatot biztosít számos Ethernet elérést támogató készülékhez. A Socket Service funkció olyan rugalmas hálózati kapcsolatot nyújt, amelynek segítségével a felhasználók az alkalmazásaikhoz szükséges bármelyik Ethernet-protokollt használhatják. A Socket Service funkció támogatja a szabványos Ethernet-protokollokat, így az UDP-t, a TCP-t és a Modbus/TCP-t (funkcióblokkok használatával), ami lehetővé teszi a készülékek széles skálájához való csatlakozást. A többi PLC-vel és interaktív terminállal való egyszerű kapcsolat megteremtése érdekében a CP1L emellett az Omron FINS Ethernet protokollt is támogatja.
A Ethernet kommunikáció szabványosítása számos előnnyel jár a berendezésgyártók számára. Az Ethernet széles körben elterjedt és támogatott, a kábelezés olcsóbb, mint soros kialakítás esetén, a csomópontok közti kábelhossz pedig akár a 100 m-t is elérheti, ami optimális hálózati rugalmasságot biztosít. Az Ethernet CP1L-ben való alkalmazásával egyetlen kábelen egyszerre akár három párhuzamos kapcsolat létrehozására nyílik lehetőség.
A CP1L-nek három Ethernet kapcsolatra alkalmas típusa kapható, amelyek 20, 30 vagy 40 be/kimenet lekezelésére alkalmas és 160 I/O pontig bővíthetőek. A CP1L új verzióiban egy 0-10 V-os analóg bemenet is gyárilag rendelkezésre áll. Amennyiben több analóg be/kimenetre van szükség, a CP1L előlap felől behelyezhető opcionális kiegészítő modulokkal bővíthető két további bemenet, két további kimenet vagy két bemenet és két kimenet együttes hozzáadásával.

Gondoljunk nagyot... kezdjük kicsivel!

A CP1L fejlesztésének fő célja az volt, hogy a gépépítők számára a kompakt PLC-k egyszerűségét és a moduláris PLC-k képességeit együtt biztosítsa. A CP1L sorozat minden tagja négy nagy sebességű impulzusbemenettel / két inkrementális jeladóbement és két nagy sebességű impulzuskimenettel rendelkezik, és számos használatra kész funkcióblokkot kínál a könnyű pozícionálási feladatokhoz. A készülékek nagymértékben bővíthetőek többek közt digitális és analóg be/kimenetekkel, hőmérséklet-bemenetekkel és soros csatolókártyákkal.